Постинг
24.10.2009 16:21 -
Защо червеното вино не върви с риба
Японските специалисти за пръв път намериха научно обяснение на едно от най-широко известните правила на гурманите: червеното вино трябва да се пие с месо, а бялото – с риба.
След употребата на червено вино с риба, заради съдържанието в напитката на естествено желязо, остава неприятен рибен привкус. Един от авторите на изследването професор Такаюки Тамура заяви, че познавачите на виното са създали това правило заради несъответствието на аромата на червеното вино и рибата.
учените отбелязват, че съществуват и изключения от това правило, тъй като някои червени вина наистина се съчетават добре с морските продукти. При експеримента дегустаторите са изпробвали 38 вида червено вино и 26 вида бяло по време на обед, включващ блюда с морски миди, предаде ИТАР-ТАСС. Някои от вината са съдържали незначително количество желязо и неговото ниво е варирало в зависимост от страната производител и годината на производство. Оказало се, че вината с висока концентрация на желязо са оставяли по-наситен рибен привкус след обяда. Този привкус е изчезвал, след като изследователите са добавяли вещество, неутрализиращо желязото в напитката. Получените данни показват, че желязото е ключов фактор в появата на рибния привкус при съчетанието на червено вино с риба, макар че червените вина с ниско съдържание на желязо подхождат много на рибните специалитети. /БГНЕС
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Архив